Osallistun koulutusjohtamisen koulutukseen, jossa käsittelimme henkilökohtaisia arvoja ja niiden tunnistamista. Saimme eteemme erilaisia arvolistoja, joista valitsimme ensin kaikki sopivat ja lopulta kuusi keskeisintä arvoa. Säästän sinua, ja valitsen vielä kerran kuusi ydinarvoa itselleni, siis niitä lähtökohtia, joista käsin haluan toimia.
Arvopohjani perustanani ovat ystävällisyys ja yhteenkuuluvuus. Ystävällisesti toimiminen myös tilanteessa, jossa olemme eri mieltä, vie meitä lähemmäs yhteisten päämäärien saavuttamista kuin esimerkiksi tiukka jämäkkyys. Muistan jo kymmenen vuotta sitten aktiivisesti harjoitelleeni positiivista jämäkkyyttä – sekä omien lapsien että omien opiskelijoiden kanssa sitä todella on ajoittain saanut harjoitella Yhteenkuuluvuus taas kertoo siitä, miten tärkeää minulle on kuulua yhteisöön, olla osa porukkaa. Esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisyn tärkeys kumpuaa minulle tästä arvosta.
Pidän minulle tärkeinä arvoina myös kommunikaatiota sekä rohkeutta. Vaikeat päätökset vaativat yleensä rohkeutta – kuten Tommy Tabermann aikoinaan kirjoitti:
Epäröinnin kynnyksellä
kysy
kuinka paljon rohkeutta
uskallat tänään jättää käyttämättä?
Olemme rohkeiden päätösten äärellä seuraavalla valtuustokaudella, kun pandemian runtelemaa kuntataloutta lähdetään korjaamaan. Koska olemme varmasti osasta päätöksistä vahvasti eri mieltä, tarvitaan avointa, “more is more”, kommunikaatiota. Tuossa kommunikaatiossa ystävällisyys sitten punnitaan. Yhdellä ihmisellä ei ole varmasti kaikkia vastauksia, ja yhdessä kommunikoimalla löydämme luovemmat, innovatiivisemmat ja elinkelpoisimmat toimintamallit.
Arvopuuni latvaan valitsin yhteisöllisyyden ja epäitsekkyyden. Vaikka itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan on tärkeä pitää huolta, varsinkin päättävässä asemassa on välillä asetuttava itsensä ulkopuolelle ja mietittävä enemmistön tarpeita. Kuten Spock sen sanoisi
“The needs of many
Outweigh the needs of few”.
Olisi hienoa, että jokaisella olisi työn eetoksen kautta mahdollisuus esimerkiksi vaikuttaa työllistymiseensä, mutta yt-kierteissä näin ei välttämättä ole (yhtenä teemanani vaaleissa on työelämä!). Silloin myös yhteisön tuki – oli se sitten työyhteisö tai muu yhteisö, jonka osana saa olla, on korvaamattoman tärkeää. Yhteisö kannattelee yksilöä, kun tarvitaan tukea ja pääsee kukoistamaan mukana, kun asiat luistavat erityisen hyvin.
Omien arvojen tunteminen auttaa sitoutumaan työhön, joita tehdään. Millaiset arvot ohjaavat sinun toimintaasi? Voit kertoa omista arvoistasi kommenttikentässä.